Türkiye’nin En Değerli 10 Markası
2008 yılından bu yana Brand Finance tarafından yayınlanan ve Markaların ilgi ile takip ettiği ilk 100 listesi yayınladı. Markalar bu listeye hazırlık sürecinde aslından bir sınavdan geçer gibi yarışmakta. Bu yarışta büyük sınav veren markalar içinse büyük bir itibar göstergesi oluyor. Türkiye’nin En Değerli 100 markası seçilirken markaların tüm pazarlama stratejileri ve finansal değerleri göz önüne alındı.
Brand Finance konusunda biraz bilgi verecek olursak, kendilerini tanımlamalarında da oldukça açıklayıcı şekilde belirttikleri gibi; Brand Finance, pazarlama hesap verebilirliği ve marka değerlendirmesine oldukça profesyonel bir yaklaşım sunmaktadır. Pazarlama finansmanı konusunun daha iyi anlaşılmasına odaklanan uzman bir danışmanlık şirketidir. Brand Finans, pazarlama ve yatırım uygulamalarına dayanan şeffaf ve erişilebilir marka değerlendirme yöntemleri geliştirmiştir. Brand Finance, 20 yılı aşkın bir süredir markaların pazarlama programlarını ve stratejilerini değerlendirmeleri sağlamakta. Bu sayede yönetim kurullarında sunulması için gerçekçi verilerin elde edilmesini sağlamaktadır.
İşte Türkiye için Brand Finance 2017 raporu ilk 10 Listesi
- Türk Telekom: 2,620 Milyar $
- Turkecell: 1,959 Milyar $
- Türk Havayolları: 1,920 Milyar $
- Akbank:1,579 Milyar $
- Garanti: 1,555 Milyar $
- Ziraat: 1,312 Milyar $
- Arçelik: 1,284 Milyar $
- Türkiye İş Bankası: 1,252 Milyar $
- Yapı Kredi: 951 Milyon $
- Halkbank: 806 Milyon $
Tabi listenin tamamını incelediğimizde bir çok markaya rastlamamız mümkün.
Bunlar içerisinde; Ülker bisküvi, ford otosan, Bim, Denizbank, Anadolu Efes, Vestel, Migros, Şişe Cam, Vakıfbank, gibi markaları da görebiliyoruz. Yapılan çalışmada toplam 100 Türkiye’nin en değerli markalarının değerini topladığımızda 27,4 Milyar dolar olduğunu görmekteyiz. Yapılan araştırmada en yüksek değer artışını yüzde 112 değer artışı ile Koton markası gerçekleştirmiş oluyor. Geçtiğimiz yıl yapılan sıralamaya göre 37.sıradan 26 sıraya yükselen Koton’u tebrik etmek gerekir. Bunun yanında en yüksek düşüş ise, Anadolu Efes markasında yaşandığı görülmekte. Yüzde 69 oranda bir düşüşle Anadolu Efes markası 8.sıradan 19.sıraya gerilemiş durumdadır.
Markaların değer yarışları günümüzde birçok farklı uygulamaların sonucunda bazıları için zaferle sonuçlanırken, bazı markalar için hayal kırıklığı olmaktadır.
Markalar artık sadece grafiklerdeki veya satış rakamlarındaki sonuçlara göre değerlendirilmemektedir. Yarıştıkları pek çok mecra bulunmaktadır. Tabi hepsinin birbirine döngüsel bir etkisi olduğu gibi müşteri deneyimin yarattığı sonuçlara bakan markaların rakamsal değişimlerinin de pozitif olduğunu gözlemlemekteyiz.
Bir fikriniz, bir işiniz veya girişiminiz varsa markanız için elinizden geleni yapmayı ertelemeden hemen yapın, eyleme geçin …
Merve DÖNERÇARK