Sosyal Medya Nedir?
Günümüzde geldiğimiz noktaya bakılacak olursa “Sosyal medya nedir?” sorusuna artık bazı markalarla cevap verir hale geldik. Mesela Facebook, Twitter, İnstagram, Linkedin, Googleplay, Swarm gibi.
Peki sosyal medyaya bir tanım olarak bakıyor olsak neler diyebiliriz;öncelikle ucu bucağı olmayan bir platformdan bahsettiğimizi bilmeliyiz. Tüm anların, olayların, süreçlerin birbirleri ile entegre olduğu, anında yaygınlaşabildiği, tüm yapının birbiri ile etkileşim içinde olduğu bir dünya olarak tanımlayabiliriz. Dünyanın yeni yüzünde bilişim çağının üst limitini bizlere gösteriyor.
Sosyal medya ile hedef kitlenin katılımı sağlandığı gibi bu katılım geliştirilebilir olarak da kullanılabilmektedir. Yani interaktif bir ortam mevcuttur. İnsanları, toplulukları hatta toplumları ve kültürleri birbiri ile çevrim içi olarak bağlamaktadır.
Sosyal medyanın bu kadar geniş bir meraya yayılması tabi ki konulan, yayınlanan her bilginin yoruma ve değerlendirmeye açık olmasını sağlamaktadır. Bu sayede uzun geri dönüşler yerini hızlı geri bildirimlere bırakmaktadır. Sosyal medya ile aslında klasik medyadan farklı olarak iletilen mesajın dağıtılması çok daha hızlı ve etkileşimlerle sağlanmaktadır. Aslında bir nevi klasik medyaya oranla iki yönlü olarak dağıtan bir yayınlama yöntemi bulunmaktadır. İletiyi yayınlayan – yayınlananı okuyup yayınlayan ve etkileşimlerle dağılması.
Sosyal medya yenilenen dünya stratejileri içerisinde büyük önem taşımaktadır. Tüm fikirleri pazarlamanın en profesyonel ve işlevsel yöntemi günümüzde sosyal medyadır. Sosyal medya olta balıkçılığını bırakıp, balık için ağ kurma sistemdir. İş görüşmelerinde İK departmanlarının artık IQ sonuçları ile ilgilenmediğini EQ dediğimiz duygusal zeka ile kişileri görevleri için belirlediğini biliyoruz. Ancak artık bakılan nokta EQ’dan NQ dediğimiz Network zeka tipidir. Gençlerin kendilerini EQ, NQ gibi zeka türlerinde doğal olarak ilerlettiğini görmek şaşırtıcı değildir.
Brain Solis The Social Media Manifestosu:
“Sosyal Medya gitgide daha yaygın hale gelecek ve her türlü işin başarılı yada başarısız olmasında temel öğe olacak.”
Yarının tüketicileri, doğdukları an itibari ile dijital dünyanın içine sosyal medyaya doğdular ve çoğu çocukluklarından itibaren sosyal medyadalar. Kişiler günlük olarak yaklaşık 16 saat online ve %96’sı bir sosyal ağa katılmış durumda ve artık görüyoruz ki, bireylerin dijital dünyada firmaların reklamları değil çevrelerinin ne düşündüğü. İşte bu yüzden dijital dünyada sosyal medya ile başarılı olmak istiyorsak konuşmaların yapıldığı yerlere girmeliyiz.
Bu arada ilginç br istatistik; günümüzde her 5 çiftten 1’i internet üzerinden tanışıp evleniyor veee, 5 çiftten 1’i Facebook yüzünden boşanıyor. Ve artık orada olan orada kalır olmuyor, her şey her an yayılıyor. Bu büyük gücü doğru kullanmakta fayda var.