Markaların Sosyal Medyayı Doğru Kullanma Rehberi
İnternet’in ve dijitalleşen dünyanın gün geçtikçe her şirket ve marka için daha da önem kazandığı gözle görünen bir gerçeklik. Dijital platformlardaki popülaritenin hızlı bir ivme göstermesi bu konuda farkındalık sahibi olan markalarında gün geçtikçe iletişim stratejilerinin temeline sosyal medyayı kullanma yöntemini getirmiş durumdadır. Peki, bu konuda ne tarz hatalar yapılıyor ve “Markaların Sosyal Medyayı Doğru Kullanma Rehberi” olarak önerilerimiz neler olabilir?
Dijital Medyada Olağan Hatalar Neler Olabilir? Sizin için bunları inceledik ve markaların başarılı bir pazarlama iletişimi sağlarken oluşabilecek hatalarını listeledik.
• Doğru Planlanmamış Süreç:
Bir çok şirket iletişim stratejisini oluştururken zaman planlaması olmayan bir şekilde bu konuda adımlar atıp, maliyetlerini ve zamanlarını en verimli şekilde kullanamamaktadır. “Bir şekilde başlayalım” denildiğini ve plan olmadığında belli bir noktadan sonra nasıl bir yol izlenebileceğini bilemeyen şirketlerde işte asıl kritik nokta burada çıkıyor; “iletişim dilinde kararsızlık” . İşte bu kararsızlık kullanıcılarla şirket arasındaki dijital etkileşimde olumlu sonuçlar vermiyor.
• Takipçi Sayısı Her şeyi İfade Eder mi?
Sıklıkla yanlış bilinen bir noktadan bahsedecek olursak, takipçi sayısı her şeyi ifade etmez. Takipçi sayısının önemi eriştiği hedef kitle ve etkileşim ile doğru orantılıdır. Önemli olan takipçi sayısından çok hedef kitleye ve doğru mesajla seslenebilmek ve takipçilerden geri dönüşler alabilmektir.
• Sosyal Medyada Monolog mu? Dialog mu?
Markanızın hedef kitlesine uygun bir iletişim ve analiz edilmiş hayat tarzlarına uygun bir içerikle iletişim kurmak en doğru olan yöntemdir. Bu sebeple marka takipçileriniz veya hedeflediğiniz kitlenin “yaşam tarzını” analiz etmek birinci öncelik olacaktır. Bu sonuca göre iletişiminizi monolog veya dialog olarak belirleyebilirsiniz.
Peki Markalar Sosyal Medyaya Nasıl Doğru Kullanabilir?
Öncelik bir şekilde sosyal medya kanallarına markanız girmiş olabilir ancak planlı bir çalışma olmayabilir. Bu noktada ilk yapılması “Strateji Belirlemek” … Bu planlı adıma geçilirken hangi sosyal medya platformlarından markanızın “neden var olması gerektiğinin” cevabı için zaman ayrılarak araştırma yapılmalıdır. Bu araştırma sürecinde bu sosyal medya platformunda “amacımız ne” ve “ne elde etmek istiyoruz” İşte bu iki noktayı araştırmadan adım atmamak ve bu dünyaya girmek için hazır olmak gerekir.
Markanızı Sosyal Medyada Yönetmek için Ajans Gerekir mi?
Bu iş için firmanızın bir bütçe ayırması ve bu konuda profesyonel bir destek almanız sonuç olarak başarı getirecektir. Tabi burada sizinle uyumlu ajansı seçmek oldukça önemlidir. Sizinle çalışacak ajansın sizin markanızı, kendi markası gibi görüp markanızın dinamikleri ve hassasiyetleri konusunda aynı özeni göstermesi oldukça önemlidir.
Doğru Kitle veya Hedef Kitle Nedir?
Doğru kitleyi, takipçi sayısı olarak görmemek gerektiğinden bahsetmiştik, peki o zaman doğru kitle nedir? Sizi takip eden kitle sizin gerçekten kullanıcınız mı? Eğer bu kitle gerçek kullanıcınız ise doğru kitleyi yakalamışsınız demektir. Bunu anlamanın bir yöntemi, paylaşılan içeriklerde etkileşim, yorum, post sayısı verileri incelenerek doğru kitleye ulaşılıp ulaşılmadığını anlayabilirsiniz.
Sosyal Medyada Reklam mı? Gazete, TV, Radyo Reklamı mı?
Cep telefonları, tabletler, saatler derken aslında herkes dijital medya reklamcılığının bir parçası haline gelmiş durumdadır. Ürün ve hizmetlere spesifik kitle aralığı sistemi ile verilen reklam bütçesini tam olarak istenen kitle bilgilerine dağıtan sosyal medya reklamcılığı hem daha ucuz hem de günümüzde çok daha fazla kişiye ulaşmayı sağlamaktadır.
Markalar için Sosyal Medyada Kriz Yönetimi
Markalar için sosyal medyanın en büyük kolaylığı ise kriz anlarında hızlı aksiyon alma aracı olmasıdır. Bu konuda daha önce de yazdığımız bir yazımızda belirttiğimiz üzere bknz (http://www.mgarti.com/sosyal-medyada-kriz-yonetmek) markaların mutlaka sosyal medya planlamalarında herhangi bir kriz anı olmadan öncesinde bu aksiyon adımlarından birini seçerek hatta –eğer süreçlerini de belirleyerek yola devam etmeleri gerekmektedir.
Sosyal Medyada İtibar Yönetimi
Kriz yönetimi ve itibar yönetimi bu konuda yapılması gereken en kritik noktalardır. En son e-ticaret zirvelerinde verilen verilere göre; tüketiciler bir ürün almadan önce;
- %44 – Online Araştırıp, Online Alıyor
- %51- Online Araştırıp, Mağazadan Satın Alıyor
- %17- Mağazada Ürünü İnceleyip, Online Satın Alıyor
- %32 – Online Araştırıyor, Mağazada Ürünü İnceliyor ve Online Satın Alıyor
Bu oranlardan çıkarttığımız sonuç hizmetiniz veya ürününüz dijital dünyada araştırılıyor ve yorumlar dikkate alınıyor. İtibar yönetimi kapsamında özellik sosyal medya üzerinden mutsuz müşteriyi mutlu etmek adına hızlı eylem planları oluşturmak ve daha sonrasında memnuniyetini paylaşmasını sağlamak markaya çok büyük bir değer katacaktır.
Markalar için sosyal medyanın her anı kıymetli, bunun farkında olan ve hızlı gelişmeler karşısında revizyon yapabilenler ise, dijital dünyanın dilini kullanmaya başladılar. Sizin markanız için siz dijitalleşen dünyada hangi dili seçtiniz?