Logo Tasarımını Geliştirme
Logo tasarımları ilk defe 1800’lerde iş dünyasının araçları arasına girmiştir. Logo tasarımını geliştirme süreçlerinin tarihsel değişime bakacak olursak, 19.yüzyılda üretimde yaşanan dönüşümler ilk kez, malların geniş ölçekli üretimini gündeme getirdi. Kitlesel üretimle birlikte, yalnızca ülke iç piyasasında değil farklı ülkelerde ve farklı lokasyonlarda da satılabilecek ürün arzı gerçekleşmiş oldu. Farklı lokasyonlarda başarılı bir şekilde satabilmek için şirketlerin bilinirlilik ve marka tanıtımı sağlamaları gerekti. 19.yüzyılda genel olarak okuma yazma oranının düşük olması durumu, isimleri ürünlere koymak çok da iyi bir fikir değildi. Bu noktada pazarlamacılar markaları anlatmak için semboller kullandılar. Yıl 2000 olunca ve internet iletişim araçların en önemli noktaya oturunca şirketler alan adları ve marka adları olarak kullanılabilecek sözcükler logo haline geldi. Marka işaretleri yerini sözcük işaretlerine bıraktı. GOOGLE VE YAHOO bunun en büyük iki örneğidir.
Logo Tasarımı Geliştirmede Aşağıdaki Bilgileri Analiz Etmek Önemlidir
- Müşteri Portföyünüzle İlgili Bilgi:
- Müşterileriniz çoğunlukla erkek mi? Kadın mı?
- Profesyonel mi? Mavi Yakalı mı?
- Şehrin merkezinde mi? Merkeze uzak mı oturuyor?
- Belli bir yaş grubunda mı?
- Belli bir gelir düzeyinde mi?
- Markanızı ve sunduğunuz hizmeti en iyi betimleyen birkaç sözcük
- Sevdiğiniz ve sevmediğiniz logo örnekleri
- Tasarım, renk ve biçim değerlendirmesi ile ilgili ilk öngörüler
Logo Tasarımını Geliştirme Malzemeleri
Logo tasarımını geliştirme sürecinde, seçtiğiniz yazı tipi stili, renkler ve logonun aldığı biçimin tümünün markanızın iletişimi üzerinde doğrudan etkisi vardır.
Sizin Yazı Tipiniz Hangisi?
- Logo Tasarımında Marka Karakterinize Uygun Yazı Karakteri Seçin
Marka karakteriniz profesyonel ve konservatifse, profesyonel ve hatta resmi görünen bir yazı karakteri seçin. Markanız samimi ve teklifsiz bir niteliğe sahipse seçeceğiniz yazı karakteri samimi ve eğlenceli olması gerekmektedir.
- İsminizi logo içinde sunumunu size özel hale getirin
Sözcük işaret formlarına baktığımızda, bazılarının yazı tipi sunumunda tasarım unsurları içerdiği görülmektedir. Güzel bir şekilde tasarlanmış sözcük işaretli bir formla, doğrudan sözcük işlemcisinden tasarlanmış formun arasında görsellik anlamında büyük farklar vardır. Profesyonel olarak tasarlanmış yazı tipinde harfler yalnızca göze hoş gelen konfigrasyonlarla yerleştirilmiştir.
Logo Tasarımı Geliştirmede Renkler
Logonuzun renk şeması “marka kimliğiniz”in önemli bir parçasıdır. Mesela Coco Cola kırmızıdır. IBM mavidir … gibi. Logo tasarımını geliştirmede sizin markanızın rengi hangisi olacak ? Hangi renk ile özdeşleşeceksiniz. Bu noktada doğru soruların gerçekçi bir şekilde cevaplanması önemli rol oynamaktadır.
Logonuzda Renk Seçerken Aşağıdaki Maddeleri Göz önünde Bulundurabilirsiniz:
- Belli başlı rakipleriniz farklı bir renk şeması oluşturun.
- Marka karakterinizi yansıtan bir renk şeması seçin
- Sunduğunuz ürün/hizmete uyan renkler seçin
- Markanız farklı kültürlere de hitap edecekse seçtiğiniz renkleri farklı kültürlerde anlamlarını araştırın
- Logonuzun kullanılacağı yerleri düşünerek renk seçiminizi yapın.
- Ne kadar az renk olursa logonuzu yönetmek o kadar kolay olacaktır.
- Renk şemanız ne olursa olsun, logonuzun düz beyaz ve siyah üzerinde nasıl göründüğünü mutlaka görerek karar verin.
Renklerin Rol Oynadığı 42 Ortak Duygu
- Aksiyon ve macera? Kırmızı
- Karşılanabilirlik? Turuncu
- Saldırganlık? Kırmızı
- Takdir – Pembe
- Dikkat? Kırmızı, sarı
- Yetki? Siyah, mavi, mor
- Sakinlik? Mavi, kahverengi, pembe, yeşil
- Dikkat? Sarı
- Güven? Mavi
- Yaratıcılık? Turuncu
- Merak? Sarı
- Haysiyet? Mavi
- Sürücü ve enerji? Turuncu, kırmızı
- Coşku? Turuncu
- Kadınlık? Pembe, mor
- Eğlenceli? Turuncu
- Nazik? Pembe
- Şükran? Pembe
- Yüksek ruhlu? Turuncu
- Mutluluk? Pembe, sarı, kırmızı
- Uyum – Yeşil
- Sağlık ve şifa – Yeşil
- Masumiyet? Pembe
- Aşk? Kırmızı, pembe
- Lüks ve refah? Mor, yeşil
- Gizem? Mor, siyah
- Doğa? Yeşil, kahverengi
- Tutku? Kırmızı
- Pozitiflik? Sarı
- Şakacı? Sarı, pembe
- Romantik? Pembe, mor
- İmtiyaz? Mor
- Basitlik? Kahverengi, siyah, beyaz
- Gelişmişlik? Mor
- Maneviyat? Mor
- Güç? Kırmızı
- Başarı? Mavi
- Gelenek? Siyah
- Sakinlik? Pembe, yeşil, mavi, beyaz
- Güvenilir? Mavi
- Sıcaklık? Sarı
- Gençlik? Pembe, turuncu
Renklerin Logo Tasarımını Geliştirmede Oynadığı 4 Önemli Rol:
- Anlık duygu ve mesaj
- Zihinde önceden gelen çağrışım
- Kültürlere göre farklılık
- Yaşamın tüm alanlarında vardır.
Peki Sizin Logonuzun Renkleri Ne Yansıtıyor?
Logo tasarımını geliştirmede renklerin neleri ne hissettirdiği ve genel kullanım alanları ile markanızın hizmet/ürünlerini birleştirecek bir analiz mutlaka olmalıdır. Ve bu analiz içinde aşağıdaki renkler açıklamasından yola çıkabilirsiniz.
- Kahverengi – Doğa ve ağaçlık kesimi temsil eder. Genellikle basit ve nötrdür çünkü yasal ve inşaat logoları için kullanılır.
- Beyaz – Evrensel barış sembolüdür. Sadelik, saflık, kısırlık ve ışıltıyı temsil eder.
- Mor – Genellikle lüks ürünler ve eğitim ile ilgili logolarda kullanılır. Bu soğuk ve sıcak özellikleri, kültürü, telif ve gizem anlamına gelir. Ancak, ender görülen bir renktir ve nedense pek çok tasarımcı bu rengi kullanmaktan çekinirler.
- Mavi – Mavi, genellikle yetki ve güvenlik duygusu temsil etmektedir. Tıp, hükümet ve Fortune 500 şirketleri kullanır. Saygınlığı ve bağlılığı temsil ettiği için en fazla kullanılan renktir diyebiliriz.
- Yeşil – Bu renk genellikle yenileme ve yaşamı temsil eder. Yatıştırıcı, huzur duygusunu uyandırmak, aynı zamanda kıskançlık ve deneyimsizlik için kullanılır. Genellikle çevre dostu şirketlerin logoları için kullanılır.
- Sarı – Bu renk izleyiciyi ikileme düşürebilir. Dikkati ve korkaklığı ya da mutluluğu temsil eder. Bu çoğu zaman dikkat çekmek için ve sıcaklık duygusunu oluşturmak için kullanılır. Ancak, aynı zamanda izleyici için baskın olabilir ve izleyicinin gözünü yorabilir.
- Turuncu – Kırmızı ve sarının niteliklerini birleştirir ve yaygın bir oyunculuk duygusu yaratmak için, duygu iştahını uyarmak için kullanılır. Logoda neşeyi öne çıkaran bir renktir. Bu sayede logodaki enerjiyi göz önüne çıkartır.
- Kırmızı – Kırmızı, ilgi çekmek için en sık kullanılan en yoğun renktir. Ayrıca, açlık etkisi, hızlı nefes almaya teşvik ve bir kişinin kan basıncını yükseltmek için kullanılır. Güç, saldırganlık, canlılık ve en çokta aşk duygusunu barındırdığı için en çok kullanılan renklerden biridir.
- Pembe – Bu renk masumiyet hissi oluşturmanıza yardımcı olur. Bu eğlence, oyunculuk ve incelikler ile ilişkilidir. Genellikle, bir logoya kadınsı bir yetenek eklemek için kullanılır. Yatıştırıcı olması sebebiyle sağlık, kozmetik ve ilişkiyi öne çıkaran logolarda kullanılır.
- Siyah – Teknik olarak renk yokluğu en güçlü ve en otoriter renktir. Genellikle, zerafet ve gelenek gibi basitlik anlamına logolar kullanılır. Hemen hemen her türlü logolarda kullanılır.
Basitleştirin. İyi Bir Tasarımın Gücü Basitliğindedir. / Barbara Kuhr
Bir logonuz var ve çok mutlu olsanız bile çok büyük markaların dahi belirli aralıklarla logo revizyonuna gittiklerini unutmayın …